Leasing je finanční nástroj, který vám umožňuje užívat určitý předmět (např. auto nebo strojní zařízení) po určitou dobu výměnou za pravidelné měsíční platby, aniž byste byli jeho vlastníkem. Leasingová společnost (leasingový poskytovatel) daný předmět koupí a vy ho užíváte na základě smlouvy. Na konci leasingového období máte často možnost předmět odkoupit, vrátit, nebo smlouvu prodloužit.

Typy leasingu:

Operativní leasing: Uživatel platí za užívání předmětu bez možnosti jeho odkupu na konci leasingového období. Tento typ leasingu je vhodný zejména pro krátkodobé užívání, například u automobilů. Finanční leasing: Po skončení leasingové smlouvy máte možnost odkoupit předmět za zbytkovou hodnotu. Tento typ leasingu je dlouhodobější a často vede k vlastnictví předmětu. Kdy je leasing výhodnější než půjčka?

  1. Krátkodobé používání Pokud víte, že budete předmět užívat jen po omezenou dobu (například automobil na dva nebo tři roky), operativní leasing je výhodnější. Nemusíte se starat o prodej předmětu po skončení užívání a často máte nižší měsíční splátky než u půjčky.

  2. Nižší počáteční náklady Leasingové smlouvy obvykle nevyžadují vysokou akontaci nebo žádnou akontaci, což znamená, že můžete získat přístup k dražšímu vozidlu nebo vybavení bez nutnosti složení velké částky předem, což by u půjčky bylo nutné.

  3. Bez starostí o údržbu V rámci operativního leasingu bývá údržba a pojištění často zahrnuto v měsíčních splátkách, což může snížit další náklady spojené s užíváním předmětu. U půjčky jste odpovědní za údržbu a opravy, což může zvýšit celkové náklady.

Kdy je půjčka výhodnější než leasing?

  1. Touha po vlastnictví Pokud je pro vás důležité vlastnit daný předmět (například auto nebo nemovitost), půjčka je výhodnější. Po splacení půjčky jste ihned vlastníkem, zatímco u leasingu může být nutné zaplatit zbytkovou hodnotu nebo předmět vrátit.

  2. Delší doba užívání Pokud plánujete používat auto nebo jiný předmět po dlouhou dobu, půjčka může být výhodnější. Po splacení půjčky jste vlastníkem a nebudete muset pokračovat v placení měsíčních splátek, zatímco u leasingu byste mohli po několika letech začínat novou leasingovou smlouvu.

  3. Flexibilita a svoboda U půjčky máte plnou kontrolu nad předmětem ihned po jejím splacení, můžete s ním dělat, co chcete, a nejste vázáni podmínkami leasingové smlouvy. Naproti tomu leasing často omezuje, co můžete s předmětem dělat, například upravovat vozidlo nebo jej pronajímat třetím stranám.

Výhody a nevýhody leasingu Výhody leasingu:

Nižší počáteční náklady. Větší dostupnost pro ty, kteří nemají dostatečné prostředky na akontaci. V případě operativního leasingu zahrnutí údržby a pojištění. Možnost vrácení předmětu na konci smlouvy bez závazku odkupu. Nevýhody leasingu:

Nejedná se o vlastnictví – předmět patří leasingové společnosti. Omezení týkající se úprav a užívání předmětu (např. omezení kilometrů u leasingu auta). V dlouhodobém horizontu může být dražší než půjčka. Výhody a nevýhody půjčky Výhody půjčky:

Okamžitě se stáváte vlastníkem předmětu po splacení. Žádná omezení týkající se užívání a úprav předmětu. V dlouhodobém horizontu může být levnější než leasing. Nevýhody půjčky:

Vyšší počáteční náklady, často vyžadující akontaci. Nutnost se postarat o údržbu, opravy a pojištění. Měsíční splátky mohou být vyšší než u leasingu.

Rozhodnutí mezi leasingem a půjčkou závisí na vašich osobních preferencích a finanční situaci. Pokud chcete předmět používat jen krátkodobě a nechcete se starat o údržbu, leasing může být výhodnější. Pokud ale chcete vlastnit předmět a využívat ho dlouhodobě, půjčka může být lepší volbou. V obou případech je důležité pečlivě zvážit všechny náklady a porovnat nabídky, abyste našli tu nejvýhodnější možnost pro vaše potřeby.