Krátkodobá VS dlouhodobá půjčka

Abychom dobře pochopili, co je dlouhodobá půjčka bez registru, je nejprve vhodné podrobněji se podívat na krátkodobé a dlouhodobé půjčky.

Do první skupiny patří půjčky, které sice mohou mít vyšší hodnotu, ale mají vždy krátkou dobu splatnosti. Obvykle jen 1 měsíc. Někdy je to 45 dní, jindy 2 měsíce. Každopádně jde o krátké časové období, po jejichž vypršení musíte bezpodmínečně vrátit nejen půjčené peníze, ale splatit i sjednané úroky a další poplatky.

Oproti tomu dlouhodobá půjčka je taková, kterou si sjednáváte s dobou splatnosti v delším časovém horizontu. Může to být 1 rok, 2 roky, 10 let. Každý poskytovatel půjček to má nastavené jinak. A navíc existuje velká variabilita, kdy si můžete na základě individuální žádosti nechat dobu splatnosti prodloužit (pokud to daný poskytovatel umožňuje).

Výhody dlouhodobé půjčky

Jaká je hlavní výhoda toho, když je to dlouhodobá půjčka bez registru? Nejde jen o to, že ji budete splácet hodně dlouho – několik měsíců nebo i let. To by řadě lidí naopak mohlo vadit, protože by se rádi půjčky „zbavili“ co nejdříve. Největší výhoda tkví v tom, že čím delší má dlouhodobá půjčka bez registru dobu splatnosti, tím nižší jsou vaše splátky.

Zatímco krátkodobá nebankovní půjčka musí být často splacena rychle a celá naráz, dlouhodobá půjčka bez registru se splácí postupně a třeba i jen po pár stokorunách měsíčně.

Spása pro dlužníky

Potýká-li se někdo s dluhy a už v minulosti měl problém se splácením (což je ještě po další 3 až 4 roky jasně vidět v registrech dlužníků), tak jsou pro něho vysoké splátky velmi rizikové. Snadno se totiž může stát, že na ně zase nebude mít a znovu se dostane do pekelného dluhového kolotoče.

Dlouhodobá půjčka bez registru je rozvržena na tak dlouho, že splátky vycházejí velmi nízké. A leckde si můžete dobu splatnosti ještě nechat upravit, provést mimořádnou splátku, dluh splatit dřív a tak dále. Záleží na podmínkách konkrétního poskytovatele.

Takže pokud víte, že vám jinde nepůjčí a půjčka bez registru vám připadá jako jediné vhodné řešení, hledejte spíš její dlouhodobou alternativu. Věřte, že pro vás nakonec bude příjemnější než ta krátkodobá.

Proměny úroků a RPSN

Hlavní devizou u nebankovní půjčky je, že ji lze často sjednat online. A většina solidních poskytovatelů má na svém webu online kalkulačku, v niž si sami navolíte požadovanou částku. Leckteří vám navíc dají možnost samostatně si zvolit také dobu splatnosti. Záleží tedy jen na vás, jak dlouho budete chtít půjčku splácet.

Než se definitivně rozhodnete a odešlete žádost, prozkoušejte si ale různé varianty. Bývá totiž časté, že s různou dobou splatnosti se různě mění i výše úroků a RPSN. Obě tyto hodnoty má obvykle půjčka bez registru vysoké.

Dlouhodobá půjčka bez registru je může mít naopak nižší (nebo vyšší) - protože obě se často odvíjejí právě od výše splátek a doby splatnosti. Snadno si tak můžete najít variantu, která se vám bude zdát nejvýhodnější a u níž nepřeplatíte tolik.